amateurorkesten.nl

Vechtstreek Symfonie Orkest

VechtStreek SymfonieOrkest, een begrip in Maarssen en omgeving. Maarssen mag trots zijn: al meer dan 30 jaar heeft het een symfonieorkest in de gemeente. Een orkest dat nog steeds springlevend is getuige de activiteiten die er geweest zijn en nog zullen komen.

Hoe begon het?
Op 3 april 1982 werd het orkest opgericht. Jan van Amerongen, intussen ook als componist bekend, was de eerste dirigent. Later stond het orkest gedurende lange tijd onder leiding van Willem Poot en sinds 2007 zwaait Guido Müller (zie beschrijving) de dirigeerstok. De afkorting MASO zal veel Maarssenaren bekend in de oren klinken. Die naam werd na de fusie met het Utrechtse Stichts Symfonieorkest in 1997 veranderd in VechtStreek SymfonieOrkest (VSSO). De naam Vechtstreek is gekozen omdat er niet alleen orkestleden uit Maarssen, Utrecht, Breukelen, Loenen en Vleuten/de Meern meespelen; maar ook buiten Maarssen in deze regio optreden.
Masetto
Al in 1990 werd een beginnersorkest opgericht: het Masetto. Dit ensemble was tot 2017 onderdeel van de vereniging en had tot doel om beginners tot een zodanig niveau te brengen dat ze in het grote orkest mee konden spelen.
Activiteiten
In al die tijd zijn beide orkesten actief geweest in de regio. Heel belangrijk waren in 2002, 2007 en 2012 de jubileumconcerten op aansprekende locaties. Bijzonder was dat het VSSO een muziekstuk van zijn eigen dirigent vertolkte: De “Symfonia” van Willem Poot. In 2004 hebben VSSO en Masetto samen een concertante uitvoering van de opera ‘Rigoletto” gegeven. Ieder jaar geeft het VSSO één of twee concerten in Maarssen en omgeving. Het volgende concert van het VechtStreek SymfonieOrkest is al weer gepland (zie orkestagenda)
Overigens: Het orkest kan nog altijd versterking gebruiken! Heeft u een instrument “op zolder” liggen en u wilt dat weer eens oppakken? Doen!
* Het VVSO repeteert iedere maandagavond vanaf 20.00 uur Bassisschool Wereldkidz Bontenest. Adres: Spechtenkamp 232, 3607 KN Maarssen.
Overigens: er is nog steeds plaats in het orkest voor de instrumenten, hobo, trompet, trombone, (altviolen), celli en contrabassen. Voor informatie: info@vsso.nl